Calatorie in Africa : Pe mare
de Vasile Alecsandri
De multe ori am calatorit pe mare si de cate ori m-am departat de marginea pamantului am simtit in inima mea desteptandu-se un dor fierbinte de familie si de patrie. in cele dintai momente ale plecarii, ma cuprinde o jale adanca ce imi aduce descurajare in suflet si o presimtire dureroasa ce ma face a crede ca nu voi mai vedea tarmurile si fiintele iubite mie, dar in curand vantul racoritor al marii, leganarea molatica a corabiei si intinderea orizontului imi schimba sirul ideilor si imi insufla o multumire nespusa. Atunci imi pare ca ma prefac intr-o noua fiinta, ca toate puterile-mi sufletesti se maresc si ca ma aflu in adevaratul element al naturii mele.
Nemarginirile cerului si ale marii intre care ma gasesc dau aripi inchipuirii mele si o indeamna sa se rataceasca in spatiile lor.
Atunci, ca o pasare voioasa, ea se inalta in seninul cerului, zboara peste hotarele orizontului, se cufunda in noianul marilor si cearca a descoperi in departare plaiuri necunoscute si a patrunde tainele ascunse in sanul valurilor.
Rare multumiri in lume pot fi de masura acelei nepretuite multumiri ce gust la inceputul calatoriilor pe mare, cand ma simt aruncat afara din calea obisnuita a vietii!
Vaporul se inainteaza cu repejune spre apus si in urma-i tarmurile Frantei, orasul Marsilia si castelul de If, ce se ridica pe o inaltime aproape de el, par a se cufunda treptat in mare. Nu se mai zareste in fundul orizontului decat un nor lung si ingust, care se face nevazut. Soarele se culca ca o bomba inflacarata, ce ar cadea si s-ar stinge in valuri; razele lui luneca pe fata apei si se retrag, lasand lumea in stapanirea noptii. in curand stelele se arata ca o ninsoare de diamanturi, si marea, pierduta in intuneric, ia o privire ingrozitoare.
Mii de ganduri ma impresoara in timpul amurgului, cand natura-ntreaga se acopera cu o haina fantastica; mii de visuri vin de ma ingana cu-ale lor poetice ademeniri, si, printre ganduri si printre visuri, tara mea se arata mie ca o mama iubitoare ce ma cheama la sanul ei.
O! tara iubita, o! raiul meu drag,
Oriunde voi merge, prin lume pribeag,
De scumpa-ti icoana eu sunt insotit,
De glasul tau dulce sunt gingas uimit.
Ma primblu singur pe podul vaporului, cumpanindu-mi pasurile dupa leganarea lui si petrecand in minte-mi toate scenele interesante ale vietii mele de calator: scene vesele din Franta, scene poetice din Italia, scene pitoresti din Orient, care alcatuiesc albumul suvenirelor mele. si acea primblare singuratica s-ar prelungi poate pan-in zori, daca glasul lui sir Angel, tovarasul meu de drum, nu m-ar destepta din vis.
Ma cobor in salon, unde capitanul ma asteapta cu un vas de punci inflacarat pe masa.
- Vina langa mine, imi zice sir Campbel; vina, domnul meu, sa bem impreuna in fericirea voiajului nostru. Domnul Angel mi-a istorisit cum ati facut cunostinta band apa sarata... Eu doresc sa legam cunostinta band punci.
- Acest chip de a face cunostinta este mult mai placut decat celalalt, domnule capitan, si vreau sa-ti probez ca stiu a-l pretui. Zicand acestea, ma pun pe un scaun langa capitanul, care, inarmat cu o lingura de argint, atata para romului cu un talent de om foarte ispitit in asemine indeletnicire. Angel se aseaza in fata cu mine si arunca din vreme in vreme galese cautaturi asupra bauturii ce se pregateste.
- stiti - ne intreaba el - care ar fi cea mai minunata si mai mareata priveliste din lume?
- Care?
- Privelistea oceanului intreg schimbat intr-un vas nemarginit de punci inflacarat.
- Cu adevarat! raspunde Campbel. Ideea d-tale imi aduce aminte de serbarea unei nunti din India, in orasul Singapur. Lordul E..., care este avut cat sapte milionari, se insurase cu fata unui nabab si, in noaptea nuntii lui, el prefacuse toate bazinurile din gradina palatului sau in vase de punci. Cine n-a vazut acea luminatie fantastica, n-a vazut nimica! Toti locuitorii din Singapur au inchinat in noaptea aceea pentru fericirea tinerilor casatoriti, si nici unul nu s-a putut intoarce acasa teafar.
- imi aduc si eu aminte de o luminatie fantastica in soiul acelei de care vorbesti, domnule capitan. Am vazut-o in Italia, pe varful muntilor Apenini; insa asta-i o istorie lunga, si punciul d-tale nu ne iarta de a pierde vremea in povestiri.
- Din contra; punciul se imbunatateste prin farmecul conversatiei. Spune dar istoria d-tale, domnule, caci noua, marinarilor, nimic nu ne face mai mare placere decat povestirea intamplarilor de calatorii, incepe, si va promit ca voi povesti si eu o intamplare foarte comica ce a avut o mare inraurire asupra vietii mele si a fost chiar cauza ce m-a indemnat a imbratisa cariera de marinar.
Calatorie in Africa : Tovarasul meu de drum
Calatorie in Africa : Malposta
Calatorie in Africa : Tuluza, Nima, Marsilia
Calatorie in Africa : Pe mare
Calatorie in Africa : Muntele de foc
Calatorie in Africa : Cel intai pas in lume
Calatorie in Africa : Tanger si Maroc
Calatorie in Africa : De la Tanger la Tetuan prin muntii Uadras
Calatorie in Africa : De la Tanger la Tetuan prin muntii Uadras - continuare
Aceasta pagina a fost accesata de 3282 ori.