5. Rime defectuoase

5. Rime defectuoase

de Vasile Alecsandri

Fiecare cititor este in drept a se intreba pentru ce unii oameni se intetesc a scrie numaidecat in versuri atunci cand, voind a face parte din pleiada autorilor, mult mai bine ar nimeri sa se tie de proza. Iar daca acesti nenorociti ce patimesc de infirmitatea versificatoare nu se pot apara de accesele ei, pentru ce incalte nu se preocupa a face versuri corecte si pentru ce se aluneca a impreuna rime nepotrivite. — A inhama alature un cal cu un bou este o excentricitate ce denota o lipsa de estetica din partea automedonului ce are ambitie de a se lua pe urmele lui Apolon.

Arta poeziei admite oarecare licente, dar nu permite ca ele sa treaca peste marginile asezate de bunul simt si de bunul gust. Nu este dar permis de a calca peste regulile bunei cuviinte literare, precum nu este admis a dispretui regulile bunei cuviinte sociale. in cazul dintai un autor probeaza ca nu-si cunoaste arta, precum in cazul de-al doilea un om denota ca a fost rau crescut.

Asa cu multa mirare si parere de rau vedem pe unii versificatori si chiar pe unii poeti cu renume cazand in defectul neglijarii in privirea rimelor, fara a se preocupa de paguba produsa armoniei versurilor prin asocierea rimelor defectuoase, de exemplu:

„Scanteie, mantuie — cununa, spuma — dulce, duce — teme, nedemne — darama, tarana — stralucind, argint — frunte, cazute

— valuri, noianuri — azi, popas — unge, cruce — merge, drege

— slab, cap — lacrimi, flacari — brav, praf — florilor, ploilor — tun, cum —salbatica, artistica — noastre, proaste — soapte, poate

— languoare, splendoare — etc“.

Aceste rime sunt salbatice si rimeaza cu prostatice.
1. Boierii asezate de Alexandru -Voda cel Bun si Batran
2. Formula de afurisenie
3. Epitaful lui Prale
4. Fragmente dintr-o poveste
9. Cateva cugetari : Aghir
5. Rime defectuoase
6. Cateva cugetari
7. Cateva cugetari : Cuvinte vechi franceze din XV secol
8. Cateva cugetari : Stoicismul romanului
10. Cateva cugetari: Neculai Balcescu
11. Cateva cugetari: Cantecul Bucovinei
12 Cateva cugetari: Geanta lui Mos CosmaAceasta pagina a fost accesata de 2261 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.