2. Formula de afurisenie

2. Formula de afurisenie

de Vasile Alecsandri

„Fierul, pietrele si toata firea neputrezitoare sa putrezeasca si sa se risipeasca, iar trupurile acelor fara credinta sa steie intregi si sufletele lor niciodata sa nu vada lumina! Sa-i omoare pe dansii dumnezeiasca sabie! Sa se faca ei mancarea vulturilor si a corbilor! Sa cada asupra lor carbuni de foc! Fiii lor sa fie saraci si femeile lor vaduve! Diavolul sa steie in dreapta lor! Sa dobandeasca bubele lui Ghiezi si sugrumarea lui Iuda! Sa-si piarda inima si fata de om [...]! Sa fuga de el si om si vita, si racoarea si caldura, si umbra si soarele, si tot ce este bun pe pamant!“... etc. (Extras dintr-o carte veche).

Crancen blestem si de o salbatica energie! Accentul neimpacat ce-l caracterizeaza explica luptele si cruzimile fanatismului religios. Dar ceea ce inspira o mirare dureroasa este ca toate acele formule de afurisenii si acte de cruzime au fost pretutindeni dictate si executate in numele lui Christos, care a cautat sa propage simtirea de fratie pre pamant, in numele lui Moisi si al lui Mahomed si ale tuturor fondatorilor de religii.1. Boierii asezate de Alexandru -Voda cel Bun si Batran
2. Formula de afurisenie
3. Epitaful lui Prale
4. Fragmente dintr-o poveste
9. Cateva cugetari : Aghir
5. Rime defectuoase
6. Cateva cugetari
7. Cateva cugetari : Cuvinte vechi franceze din XV secol
8. Cateva cugetari : Stoicismul romanului
10. Cateva cugetari: Neculai Balcescu
11. Cateva cugetari: Cantecul Bucovinei
12 Cateva cugetari: Geanta lui Mos CosmaAceasta pagina a fost accesata de 1982 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.