Ginele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 04

Ginele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 04

de Vasile Alecsandri


Actul 1

Scena 4

Petcu, Verdulescu


Verdulescu (in parte, stramband pe Petcu): Ma inchin cu toata supunerea. (Tare) Ian asculta, Petcule, gasesc ca ginerele tau te ia cam peste picior ... si ca tu te supui cu prea multa umilinta.
Petcu: Fac cum imi place, auzi tu? ... Stiu eu doar sa ma port cu oamenii.
Verdulescu: Cum nu! ... Te porti astfel cu ginerele-tau, ca l-ai facut a avea pentru tine o bunaatte deosebita decat pentru celalalte slugi in casa ... Ce-i drept ii drept.
Petcu (ridicand din umeri): Ai vorbit de te-ai pripit ... Mai bine cata-ti de trebile tale si nu te amesteca unde nu-ti ferbe oala.
Verdulescu: Ba m-oi amesteca, c-aici imi fierbe oala ca si tie ... Sintem amandoi prietini si tovarasi de 30 de ani; ne-am deprins unul cu altul, ne samanam in toate, parc-am fi facuti tot pe-un calup ... incat, mai Petcule, cand te vad in branci  dinaintea ginere-tau, nu ma pot tinea bine pe picioare...
Petcu: In branci! ... Eu in branci dinaintea lui Radu! da ... pentru ce? pentru ca-i beizade? Socoti tu ca ma spariiu de evghenia lui? Da eu, mai Verdulescule, am fost totdeauna un om liberari, o stii tu? ... Mi-am batut ghioc totdeauna de arhontologhie. O stii tu? Auzi? in branci? eu, Hagi Petcu! ... Mai, in ochii mei numai omul cu merite si cu iskiuzarlic la treaba are ipolipsis...
Verdulescu: Aferim! ... apoi ginerele-tau are, se vede, multe merite, de vreme ce-i suferi tpate.
Petcu: Da ce? ... ai vrea poate sa-i scot pe nas binele ce i-am facut, scapandu-l de saracie?
Verdulescu: Adica, dandu-i pe Adela cu ochii inchisi? ... Hei, Petcule! ... de m-ascultai, mai bine nimereai s-o fi maritat cu un bogasier de-ai nostri.
Petcu: Ama! ... Atata mi-ar fi trebuit ... sa-l ascult pe d-lui.
Verdulescu: Si de ce nu? ... Nu-s rau sfetnik, cand s-atinge de interesele Adelei.
Petcu: O! D-ta esti un sofologhiotatos! ... un om cetit! ... ca proorocul Agatanghel ... Cum nu? ... Ai vorbit de parimii; eksighisesti lucrurile cu tropos; dar in cat s-atinge despre dreapta giudecata, despre tertipul lumii, nu m-agiungi nici la calcai.
Verdulescu: Despre tertip, nu! ... tu ai facut o avere de 100.000 de galbini, si eu de-abia una de 30.000
Petcu: S-inca tot prin agiutorul meu.
Verdulescu: Tot! ... o marturisesc ... De-aceea, fiindca asta avere am castigat-o prin tine, tot in familia ta are sa ramaie, caci am s-o las fiicei tale, cand te-a ruina ginere-tau.
Petcu: Pe mine! el sa ma scoata silemet!
Verdulescu: Pe tine ... si asta nu tarziu ... Peste cativa ani.
Petcu: Ai nebunit?
Verdulescu: Doi, trii ani, cel mult, giudecand dupa cheltuielile ce face pe oata ziua ... Fa socoteala...
Petcu: N-am nevoie ... Imi cunosc eu catastihul.
Verdulescu: Acu de te-ar calici numai pe tine ... nu m-ar durea masaua...
Petcu: Si pentru ce, ma rog, sa nu te doara masaua? Vra sa zica nu te interesezi nicidecum de soarta mea ... putin iti pasa sa ramam lipit pamantului, eu care te-am facut om cu stare? ... Vrei sa-ti spun una, daca-i asa? ... Esti un nerecunoscator, un adiafor fara ithiki. (Se uimeste)
Verdulescu: Se poate; dar, precum ti-am spus, nu m-ar durea capul despre tine, fiindca nu-ti sint ninas, nu te-am botezat eu.
Petcu: Da ai botezat pe fiica-mea, ieniceriule!
Verdulescu: Tocmai pentru asta n-as vrea sa-i manance starea barbatu-sai ... Adela mi-i draga ca ochii din cap, o iubesc ca un parinte ... si mai mult...
Petcu: Mai mult decat un parinte? mai mult decat mine, vrei sa zici?
Verdulescu: Stiu eu ce vreu sa zic.
Petcu: Si eu stiu ca pretindarisesti a fi mai cu dragoste decat mine! ... ba-nca ai si cercat a face sa creada copila ca-i asa.
Verdulescu: Haide! ... iar ai inceput oktoihul ista! Da-i inainte ca nu-ti tin isonul.
Petcu: Sa stii ca i-oi da nainte ... Tu cati sa ma mazilesti din inima copilei ... faci intrigi ca domnii greci de la Tarigrad ... s-acum Adela se-ncrede mai mult in tine decat in tata-sau, te dismiarda mai adeseori pe tine, decat pe mine.
Verdulescu: Eu n-o spariiu.
Petcu: Da ce? ... Eu o spariiu? ... Stahie sint? Strigoi sint? ... Papaluga sint ca s-o spariiu?
Verdulescu: Nu esti papaluga ... dar nici esti un parinte bland, desmierdator ... Esti prea turkomerit.
Petcu: Asa; eu sint turkomerit, si tu? ... Adica numai tu stii sa te porti cu copiii? ... Adica-i greu marafet de-a sa-mprieteni cu copiii, implinindu-le toate vrointile! ... Asta nu-i dragoste, ii egoismos.
Verdulescu: Egoismos! ... Dar ian spune-mi, cand au fost vorba de casatoria Adelei cu Radu, cine i-au aparat interesele ei? Cine-au cautat a sa-mprotivi vrointei sale? Eu si numai eu, caci tu, dimprotiva, o indemnai hojma sa se faca printesa...
Petcu: Adela iubea pe Radu ... Nu puteam sa le stric dragostele. (Se pune pe un scaun si citeste jurnalul)
Verdulescu: Vorba sa fie! ... Tu l-ai tras pe printul aici cu skopos...
Petcu (sculandu-se): Na! ... Inca unul scos la oameni! ... (Loveste cu palma peste jurnal) Ficiorul lui kir Manoli au agiuns senator!
Verdulescu: Si ce-mi pasa mie?
Petcu: Cum ce-ti pasa? Nu-ti pasa de-a videa unul de-ai nostri ca s-au inaltat asa de sus? ... sa fie chemat de ocarmuire in numarul ipokimenelor simandicoase de stat? ... sa intre in ekpaeaia senatorlicului! ... Da bine, omule, n-ai in sufletu tau nici un dram de hambition? Nu esti mandru de-o epoha ca aceasta unde tot omul poate sa katortosasca prin vrednica lui? Cum? esti adiafor, cand de azi pana mani poti chiar tu s-agiungi senator? Bre!
Verdulescu: Eu? sa ma fereasca Dumnezau de asemenea hambition ... si mai cu sama sa fereasca Dumnezau tara mea de senatori ca mine!
Petcu: Pentru ce? Ficiorul lui kir Manoli...
Verdulescu: Ficiorul lui kir Manoli, desi dicior de bacal, au fost crescut in strainatate, unde-au prins la prokopsala. El ii advocat, cunoaste toate pravilele si-i in stare sa lucreze cum se cade in Senat: dar eu si tu?...
Petcu: Eu si tu? da n-ai cetiti, mai prostule, ce spune gazeta cea din Bucuresti? Ea spune ritos ca comertul este adevarata scoala a oamenilor de stat; prin urmare, fiind comertant, ca unul ce-am fost bogasier, sint si eu om de stat ca oricine, si pot sa ridic i spinare sarcina politicalelor.
Verdulescu: Daca acea sarcina ar fi o boccea de cutnii, n-as zice ba; dar tara nu-i o dugheana de bogasierie...
Petcu: Nu pricep parimia ... Poate sa fie filosoficeasca, dar n-o pricep.
Verdulescu: Si tu, Petcule, esti di taraful celor cu mania de ocarmuirlic; si tu te-ai hirotonosit om de stat, nisam-nisam ... tronc! ca hatmanul Veliscanu? ... O! netotilor! decat ati gandi sa ocarmuiti tara, mai bine v-ati ocarmui casele cum se cade, si nu v-ati da fetele dupa evghenisti, tufa de parale, care socot ca va fac mare cinste platind datoriile lor cu banii vostri.
Petcu: Pentru mine-o spui asta?
Verdulescu: Ba nu, pentru mine.


Ginele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 01
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 02
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 03
Ginele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 04
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 05
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 06
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 07
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 08
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 09
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 10
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 11
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 12
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 13
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 14
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 15
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 01
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 02
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 03
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 04
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 05
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 06
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 07
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 08
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 09


Aceasta pagina a fost accesata de 1384 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.