Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 02

Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 02

de Vasile Alecsandri


Actul 1


Scena 2

Stefan, Radu (iesind din stanga), Feciorul


Radu: Ce vad? ... Stefan? ... varul meu. (Imbratiseaza pe Stefan)
Feciorul (in parte, spariet): Iaca! iaca, am patit-o .... dos la fata, baiete. (Iese pe furis)
Radu: A! ... vere Stefan! ... cat imi pare de bine ca te vad!
Stefan: D-apoi mie, Radule!
Radu: Nici ca puteai sa sosesti la timp.
Stefan: Cum?
Radu: Ti-oi spune-o acus ... Da ce ti s-au intamplat, verisorule, de te-ai schimbat astfel? ... Cine ar cunoaste, sub uniforma asta, pe modelul tinerimii elegante, pe cel mai de frunte risipitor din Principatele Unite?
Stefan: Cel mai de frunte ... dupa tine, Radule ... Ce sa facem, frate! ... Vremea vremuieste, cum zicea bunul nostru. Ne-am lasat amandoi de nebunii, ca sa intram in calea cumintiei. Tu te-ai insurat, eu m-am facut soldat; si, orice-ai spune, verisorule, imi place mai bine regimentul meu de ostasi, decat regimentul tau de barbati ... insurati ...
Radu: Foarte-ti multamesc. (Se intoarce pimpregiurul lui Stefan si-l esamina)
Stefan: Dar, dar ... priveste, esamineaza cat ti-a placea uniforma me; dar nu rade, caci e o haina in care nu poate intra nici un sentiment uracios.
Radu: Ha, ha! ... Vad ca gloria lui Stefan-Voda ti-au aprins si tie mintile.
Stefan: Chiar asa sa fie, n-ar fi de mirat, de vreme ce port, ca si tine, numele de Movila ... dar fara a ma urca cu gandul pana la inaltimea eroului nostru, marturisesc ca mi-e draga cariera de ostean ... Singura aceasta cariera e demna pentru un om cu nume mare si cu avere mica ... Nu sint obligat sa ma supun decat disciplinei, si, de este ca sa ma inchin cuiva, incalte imi plec capul numai dinaintea steagului patriei mele!
Radu: Prea frumos! ... insa opiniile tale politice ... spiritul de partida ar trebui sa-ti mai potoale focul entuziasmului.
Stefan: Ba nici cat de putin ... Inainte de toate sint roman! Asta-i politica me! ... Cat pentru spiritul de partida ce ma ametise cand purtam frac negru, l-am inchis in garderoba impreuna cu fracul, s-acum nu voiesc s-ascult alt spirit decat acel ce ma indeamna a-mi varsa sangele pentru Romania.
Radu: Intr-un cuvant, esti multamit? ... Noroc sa deie Dumnezeu! Sa te vad in curand general ... Dar, ia spune-mi; de mult ai sosit la Iasi?
Stefan: Asta-noapte am venit de la Bucuresti, unde am fost la garnizoana.
Radu: Si pe cate zile ti-ai luat concediu?
Stefan: Pe o luna, cat tine carnavalul...
Radu: Ce-aud? nefericitule! ... ai alergat poate la petrecere la Iasi?
Stefan: Negresit.
Radu: Sarmane ... Se vede c-ai comis vro mare crima dincolo de Milcov si de-aceea ai venit aici spre pocainta ... dar nu stii tu ca Iasul au agiuns a fi un schit de pustnici?
Stefan: Fie! mi-oi spala pacatele in compania ta.
Radu: Ba chiar si in casa me ... Auzi? Sa nu cumva sa ai de gand a te chinui la otel.
Stefan: As primi bucuros ... insa ma tem sa nu pricinuiesc suparare ... stinghireala...
Radu: Cui?
Stefan: Sotiei tale, socrului tau ...
Radu: Sotiei mele? ... Iti inchipui poate ca eu, printul Radu Movila, daca m-am insurat cu fiica fostului bogasier Hagi Petcu, m-am si ingropat de viu intr-o boccea de marfa? Crezi poate ca stoia me face bibiluri si corabiele? ca aceasta casa in care ne gasim e o dugheana, si eu calfa de bogasierie? Fii linistit, iubite ... Ambitia me n-au mers inca pan-acolo! ... Eu traiesc dimprotiva, cum imi place, ca un print, aruncand banii pe fereastra ca mai nainte, cumparand cai frumosi, tablouri si dand mese mari: caci am un bucatar cu 10 galbini pe luna, un adevarat artist ... Si, apropo, te-ai incredintat tu insusi despre meritele lui nu mai tarziu decat mani, fiindca i-am comendat un festin de Baltazar pentru ziua me ... Intr-un cuvant, ce sa-ti mai spun, vere? Casatoria nu mi-au schimbat obiceiurile intru nimic, ea au adus o singura prefacere in persoana me.
Stefan: Care?
Radu: M-au scapat de creditori! ... (Cu ton tragic) Asa, frate! ... Nu mai am nici o lipitoare de creditor!
Stefan (tragic): Te jalesc! (Vesel) Dar bine, sotia ta si socrul tau nu zic nimic ca cheltuiesti cu mana sparta?
Radu: Nimic! ... Adela-i o copila gingasa, delicata, care ma iubeste; si sint sigur ca de cand s-au maritat cu un print, ea cauta ades in oglinda ca sa vada daca o prinde titlul de princesa. Cat pentru socrul meu, carele, dupa ce se numeste Petcu, apoi e si hagiu, imi vine a crede ca Dumnezeu l-au trimis de la Ierusalim pentru ca sa indeplineasca dorintile mele. Visul lui cel mai dragalas au fost totdeauna de-a avea scumpa fericire ca sa fie presupusul si preaplecatul socru al unui print ... si eu, care am suflet bun, i-am realizat visul.
Stefan: Ce-mi spui, frate? ... Si unde-ai gasit asemene odor de socru?
Radu: Sa vezi: Dupa ce mi-am ruinat starea cu tot soiul de nebunii, precum stii, si cu agiutorul camatarilor Sloim si Safar, am inceput  a aduna in locul ei un capital de datorii, un capital astfel de saimantator, ca ma hotarasem a scapa de el in templul casatoriei ... Tocmai atunci ingerul meu pazitor imi socase inainte pe Hagi Petcu ....
Stefan: Ce de treaba inger!
Radu: Pravoslavnicul avea o suma mare de mii de galbini si cauta sa-i dea cu imprumut; eu, din parte-mi, cautam o asemenea suma ca s-o ieu cu imprumut; prin urmare, eram meniti de soarta, ca sa ne intalnim impreuna.
Stefan: Si?
Radu: Si fiindca nu-i dam destule garantii ca datornic, el ma gasi minunat de bun ca ginere ... M-am informat de moralitatea lui, m-am incredintat ca averea lui provenea din izvoare curate si, fara a pierde timpul, m-am bagat ginere la dansul.
Stefan (razand): Cu cata leafa?
Radu: Cu leafa de 40.000 de galbini ... zestre.
Stefan: 40. 000! ... frumoasa simbrie.
Radu: Dar asta nu-i nimica ... Pravoslavnicul s-a indatorat a ma scapa de creditori si mi se pare ca chiar astazi are sa se intample acest mare eveniment. Numai de nu s-ar cutremura pamantul! ...
Stefan: Apoi bine, frate, Hagi Petcu-i bun de aratat ca un fenomen a naturei.
Radu: Asteapta ... Simtirile lui de parinte neiertandu-l a sa desparti de fiica-sa, hagiul au pretins numaidecat ca sa sedem in casa lui si sa nu ne ingrijim de nimica despre ale vietii: incat, fiind hranit, incalzit, primblat si slujit degeaba, imi ramane 4.000 de galbini pe an pentru buzunaritul Adelei si al meu.
Stefan: Bravo.
Radu: Mai asteapta.
Stefan: Da ce mai este? ... Nu cumva s-au prins catra tine ca sa-ti aduca si luna pe tipsie?
Radu: Dupa ceremonia cununiei, Hagi Petcu s-au apropiat cu uimire de mine si si-au cerut iertaciune ca n-are mai mult de 60 de ani ... insa mi-au dat a intalege ca s-a grabi sa aiba in curand 80 ... Eu nu-l silesc, sarmanul, pentru ca mi-ar fi cu greu sa gasesc un vatav mai priceput decat dansul; socrul se tine la locul lui cu o modestie de bogasier intalept; el se culca odata cu gainile, se scoala odata cu cucosii, reguleaza socotelele, poarta de grija de toate, si ... nu ma fura ca alti vatavi.
Stefan: Minunat! ... dar ... dar ... as vrea sa te-ntreb de un lucru.
Radu: Intreaba.
Stefan: Ce-au zis societatea despre casatoria ta? ... Au trebuit s-o critice amar.
Radu: Ba nu prea ... caci lumea s-au mai democratizat de-o bucata de timp ... s-apoi stii ca averea-i un talisman puternic, care in ochii oamenilor te fac frumos cand esti slut, cu spirit cand esti prost, si chiar onorabil, camd esti dimprotiva ... Damele s-au aratat cam aspre la inceput, mai cu sama acele ce aveau fete de maritat; dar, in sfarsit, le-am imblanzit ... si chiar pentru asta sint multamit ca ai venit tocmai acum.
Stefan: Pentru ca ai imblanzit damele? ... Ce ma priveste pe mine?
Radu: Nu-ntalegi, tu care mi-ai servit todeauan de secondant?
Stefan: Un duel? ...
Radu: Dar, verisorule; un duel frumusel ca pe timpul cel bun, cand eram holtei ... Ei! ce zici? asa-i ca nu m-am bogasierit de tot, desi mi-am ales domiciliul casatoresc in dugheana lui Hagi Petcu?
Stefan: Un duel! ... Cu cine? ... Pentru ce?
Radu: Cu unul ... care-si zice conte de Tazleo, fiindca tatal sau au fost razas de pe malul Tazlaului ... trebuie sa-l cunosti?
Stefan: Cum nu? un personagiu ridicul ce n-are alt merit decat acela de a fi var cu doamna Rosescu.
Radu: Si care si-au pus in gand a sa constitua, ca in poveste, zmeul acelei dame ... El pretinde ca nime sa nu indrazneasca a sa apropia de vara lui si a-i face curte...
Stefan: Pretentia e ridicula ca si dansul, in adevar; dar ce-ti pasa tie? Nu cumva, de-abia insurat, ai inceput a sari garduri prin gradinile vecinilor?
Radu: Ce sa fac, vere, daca prin acele gradini sint poame frumoasa? ... Doamna Rosescu e o vaduva cocheta; eu precum stii ... un ... un ...
Stefan: Un berbat ... spune, nu fi modest.
Radu: Si, prin urmare, intalegi? trebuie sa ma bat cu zmeul de Tazleo.
Stefan: Ca Fat-Frumos! ... Prea bine! ... Cand au sa vie secondantii lui?
Radu: Ii astept azi dimineata ... Sa-i primesti tu din parte-mi si sa regulezi conditiile duelului.
Stefan: Bucuros ... oi cauta sa impac treaba ...
Radu: S-o impaci? ... de cand, ma rog, ai laut deprindere a termina prin impacare chestiile de onor? de cand esti in oaste?...
Stefan: Tocmai; de cand sint militar! ... ca ostean, cunosc pretul sangelui, si gasesc ca, putand cineva sa si-l verse pentru tara lui, e ridicul de-a-l varsa pentru placerea de a combate cu un domnisor de pe malul Tazlaului ce poarta un titlu fals.
Radu: Fie! ... te las in voia ta sa pui in cale cum ii gasi mai bine de cuviinta ... Dar ce s-aude? A! vine pravoslavnicul meu socru, impreuna cu domnul Verdulescu, vechiul sau asociat de bogasierie ... Atine-te, vere Stefane, ca ai sa vezi o pareche nedespartita si foarte curioasa.


Ginele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 01
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 02
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 03
Ginele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 04
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 05
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 06
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 07
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 08
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 09
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 10
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 11
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 12
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 13
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 14
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 1 - Scena 15
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 01
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 02
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 03
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 04
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 05
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 06
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 07
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 08
Ginerele lui Hagi Petcu - Actul 2 - Scena 09


Aceasta pagina a fost accesata de 1624 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.