La Turnu Magurele - Scena 01

La Turnu Magurele - Scena 01

de Vasile AlecsandriPersonagi

Adela, tanara vaduva
Horcea, sergent de Dorobanti
DoctorulLa Turnu Magurele

Scena in versuri

(Reprezentata in ajutorul ostasilor raniti)


Teatrul reprezinta o camera mica si simpla mobilata. Usa in fund, alta usa in stanga si o ferastra in dreapta. In fata scenii, mai in dreapta, o masa si un scaun de lemn alb)Scena 1

Adela (sfarsind de scris un ravas, il subsemneaza, zicand):
"Amica ta, Adela ... in Turnu-Magurele ..."
Trei pagini ticsite! ... Ce am mai scris in ele?

(Citeste)

"Scumpa mea Natalita! ... ar fi un spectacol curios pentru tine de a ma vedea pe mine, o eleganta deprinsa a trai in saloane luxoase, locuind acum intr-o odaita goala si purtand costumul ambulantei ... Cu toata aceasta schimbare insa, nu poti crede, iubita mea, cat sint de multamita! ... Eu, o tanara vaduva, incongiurata de adoratorii patentati din Bucuresti si din Iasi, si espusa a auzi in toate zilele aceleasi declaratii monotone de amor, ma simt astazi mai demna de pozitia mea inalta in societatea romana sub nobila haina de sora de caritate. In capitalele noastre eram asurzita de falsele suspine ale comediei lumesti; aice sint uimita de adevaratele suspine ale suferintei, si, pe cat acolo inima mea era nesimtitoare, pe atat aice ea bate si creste animata de un nobil devotament ... Am sub vegherea mea un june apitan ranit, foarte interesant ... La asediul Plevnii, sarmanul a priimit un glont in bratul drept si mult ne e teama ca va fi nevoie de o amputare ... Fereasca-l Dumnezeu de o asa nenorocire! Sergentul lui, un viteaz din al 13-lea regiment de Dorobanti, bun, simplu, cam original si cu numele de  Horcea, plange ca un copil cand se gandeste ca o sa ramaie capitanul lui ciunt .... Eu insami ma infior la aceasta idee, caci incep a avea pentru scumpul meu ranit o afectiune de sora ... Te vad insa zambind si clatinand din cap, dar te poftesc sa nu fii nebuna si sa-ti inchipuiesti romanuri ... etc ... etc ..."

(Usa din fund se deschide. Adela strange scrisoarea, o pune sub plic si scrie adresa pe ea)

A! se deschide usa ... sergentul Horcea, vine...
Sa pun in plic scrisoarea ... acum, adresa ... bine!


La Turnu Magurele - Scena 01
La Turnu Magurele - Scena 02
La Turnu Magurele - Scena 03
La Turnu Magurele - Scena 04
La Turnu Magurele - Scena 05
La Turnu Magurele - Scena 06
La Turnu Magurele - Scena 07
La Turnu Magurele - Scena 08
La Turnu Magurele - Scena 09


Aceasta pagina a fost accesata de 1761 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.