Nobila cersetoare - Partea 01

Nobila cersetoare - Partea 01

de Vasile AlecsandriComedie intr-un actPersoane

Adelian Dorian, tanara vaduva
Nicu Dorian, varul ei
Leon Dalbu, proprietar
Stefan Dalbu, fratele lui Leon
Safir Balaur, amicul lui Leon
Ghita, serv


Scenele se petrec la mosia lui Dalbu, langa Siret, in anul 1871.

Teatrul; reprezinta un salon elegant: o panoplie in paretele din fund; trei usi; una la dreapta, una in stanga si una in fund; o fereastra in dreapta, pe planul I-i: o canape cu gheridon dinainte, si alature, spre fereastra, un fotoliu.


Scena 1

Ghita (asazand pe gheridon un serviciu de ceai): Iaca ceaiul gata, ceai rusasc cu chifle nemtasti, cum imi place mie! ... Acum n-au decat sa vie ca sa le-mbuce stapanu-meu, d-nul Leon Dalbu, cu amicul sau, d-nul Safir Balaur, un ofticos zvantat care-o venit aici in gazda de opt zile, sub cuvant ca sa beie lapte de capra... Nu stiu, zau, daca-i prieste laptele, dar situ ca suge vartos la vin de Cotnar, si cat pentur chifle, mi le pune la cale pe toate, far-a avea in privire ca poate si mie-mi fac ele cu ochiu... Cate sint in talger? ... Sase! (Luand o chifla) Adica daca s-ar indopa ofticosul numai cu cinci, s-ar cutremura pamantul? ... (Mai luand una si bagand-o in buzunar) Si chiar daca i-as lasa numai patru, nu l-as indatora ferindu-l astfel de patima lacomiei?...  El patru si eu doua; mi se pare ca n-are ce banui ... (Apropiindu-se de fereastra si vorbind in cantonada) Nu-i asa, Martine? ... care-i opinia ta? ... Am dreptate? ... asa-i? ... Na si tie o bucatgica de zahar ... (Arunca pe fereastra o bucata de zahar; catra public) Martin ii un urs legat cu lantug de-un stalp, colea sub fereastra, si totodata legat de mine prin lantul amiciei... cum zice d-nul Balaur... El imi da totdeauna sfaturi bune, si eu ii dau zahar... (Se apropie de masa)

(Leon Dalbu deschide incet usa din stanga si asista la scena urmatoare)

Ghita (examinand talerul cu chifle) Patru pentru ofticosul si doua pentru mine. (Oftand) Insa de ce sa n-aiba el doua si eu patru? Parca s-ar potrivi mai bine ... Nu ... sa fim drepti ... el trii si eu trii ... frateste. (Ia o chifla) Ian asa ... egalitate si fraternitate.

Nobila cersetoare - Partea 01
Nobila cersetoare - Partea 02
Nobila cersetoare - Partea 03
Nobila cersetoare - Partea 04
Nobila cersetoare - Partea 05
Nobila cersetoare - Partea 06
Nobila cersetoare - Partea 07
Nobila cersetoare - Partea 08
Nobila cersetoare - Partea 09
Nobila cersetoare - Partea 10
Nobila cersetoare - Partea 11
Nobila cersetoare - Partea 12
Nobila cersetoare - Partea 13
Nobila cersetoare - Partea 14
Nobila cersetoare - Partea 15
Nobila cersetoare - Partea 16
Nobila cersetoare - Partea 17


Aceasta pagina a fost accesata de 2167 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.