Creditorii - Scena 08

Creditorii - Scena 08

de Vasile Alecsandri


Scena 8


Javrescu: Aice-i! ... iata-ma-s in locasul Melpomenii! ... a zanei care m-a farmecat atat de mult mai alaltasara la teatru ... incat mi-am uitat si casa, si nevasta, si copii, si tot! (Se primbla putin pe ganduri si se loveste de canape) Valeu! ... Ah, Aglaito! de cand te-am vazut, toate gandurile mele sint cu tine! ... inima-mi bate mereu ca un ciocan si simt ca departe de ochisorii tai viata este patata cu negru! (Se loveste de masa). Valeu! ... Mai, ca intuneric e aici! ... Parca zaresc niste lumanari pe masa ... Ian sa videm de n-or fi si chibrituri? (Gasind cutia cu chibrituri) Ba sint; iata-le. (Aprinzand lumanarile). Ce fericit om sint eu. Tachi Javrescu, eu care, prin deosebite biruinti asupra sexului frumos, am dobandit la Harlau titlu de leu paraleu! ... Nu mi s-au intamplat, frate, niciodata sa-mi arunc ochii asupra unei dame, fara ca s-o farmec prin cautatura mea ... Am auzit ca este o dihanie cu ochi de vasilisc si ca sint pasari care ametesc vrabiile la care se uita? ... Dar ce au a face ganganiile acele pe langa mine? ... De pilda, am vazut pe Aglaita si mi-au placut. A doua zi am intalnit-o iesind de la repetitie ... i-am aruncat o ochire de cele tataresti, si ea, fara a sti ce facea, am priimit ravasul ce i-am dat! Am rugat-o pe urma sa-mi deie voie ca sa-i fac o vizita, si sarmana copila m-au poftit fara doar si poate ca sa viu in asta-sara aici ... toate aceste din pricina ochilor mei! ... Zau, imi vine de-acum sa port ochelari, ca-s prea primejdios! ... ma tem sa n-am a da sama pe ceea lume de toate nenorocirile cate-am facut! ... Cine vine?

(Intra o sluga cu un paner plin de farfurii, pahare, cutite, sticle, doua butelii de sampanie si deosebite lucruri de mancare)

A! tu esti, Gheorghi? ... Ai adus toate cate ti-am poroncit? Bine ... Aseaza masa.

(Feciorul pune doua serviciuri pe masa din fund)

Imi inchipuiesc multamirea ce s-a zugravi pe chipul Aglaitii cand a video deodata o masa impodobita cu zaharicale si mai ales cu doua butelci de sampanie! ... Nu ma indoiesc ca recunostinta o va indupleca-o in favorul meu, mai ales ca, dupa deosebitele insamanri ce-am facut in viata mea, am descoperit ca, cu cat amoriul e mai mare, cu atat si stomahul e mai lacom. (Slugii) Ai sfarsit? Du-te de-acum.

(Feciorul iese)

Trebuie sa marturisesc ca-s un berbant de frunte!

(Canta)

Dar, dar, eu sunt berbant,
Sint un berbant galant
Si un galant amant...

(Croitorul bate la usa)

Dec! ... cine bate la usa asta? Cine-i acolo?


(Cibotarul bate la usa)

Si dincolo? Parca ne giucam de-a puia-gaia!  (Tare) Cine bate?

(Cofetarul bate la usa)

Si colo iar? Mai, dac-aici parca-i la teatru! (Tare) Cine-i acolo?

Croitorul: Ouvrez a la fin!
Cibotarul: Deschid, sapperment!
Cofetarul: Anikse pusti!
Javrescu: Cine sinteti voi, bre? (In parte) A dracului casa-i asta!
Croitorul, cibotarul, cofetarul (furiosi): Stricam usa.
Javrescu: Stii ca-ncepe a-mi fi frica? ... Mai ca-mi vine sa spal putina, s-asa si ... (Voieste sa iasa)

(Creditorii stric usile, intra furiosi si se raped asupra lui Javrescu, socotind ca-i Alecu)


Creditorii - Scena 01
Creditorii - Scena 02
Creditorii - Scena 03
Creditorii - Scena 04
Creditorii - Scena 05
Creditorii - Scena 06
Creditorii - Scena 07
Creditorii - Scena 08
Creditorii - Scena 09
Creditorii - Scena 10
Creditorii - Scena 11
Creditorii - Scena 12


Aceasta pagina a fost accesata de 985 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.