Concina - Scena 01

Concina - Scena 01

de Vasile AlecsandriProverb intr-un act


Persoane

Princesa Emma
Doctorul Leonard
Lina, fiica doctorului

Scena se petrece in Iasi, la princesa Emma.

Teatrul reprezinta un salon elegant cu doua usi, ua in fund si alta in stinga; un camin de marmora in dreapta, cu pendula de bronz aurit si  vase de portelan chinez; linga camin, fotoliul princesei; alature, o masa de carti, pe care este asezata o lampa aprinsa; alt fotoliu, diincoace de masa, destinat pentru doctorul; in mijlocul scenei, un piano patrat si pe pareti tablouri.


Scena 1
Princesa, Lina (in toaleta eleganta de iarna, sal, capela de catife etc.)


Princesa (conducind pe Lina de linga camin spre camera din stinga): Sterge-ti lacrimile, draga Lino ... Doctorul Leonard te-a ierta ... n-ai indoiala, desi e foarte pornit asupra-ti. El are sa vie in curind, dupa obicei, ca sa facem impreuna partida noastra de concina si sa ne sfadim, ca in toate serile ... Oi cauta sa-l imblinzesc ... desi e lucru cam anevoie; caci ai un tata cam ... urs de soiul lui... Tu, scumpa me, stai ascunsa aici in camera me de culcat, si sa te-arati cind oi da un semnal ... Ce semnal? A! cind oi suna din piano ... Mergi si nu perde speranta ... Cunosti proverbul: Ce vrea femeia ...

(Lina, ajunngind linga usa din stinga, saruta mina princesei si iese)


(Dupa o scurta tacere) O, tinerete, primavara a vietii! florile tale, sint atit de frumoase port numele de nebunii ... Nebunii! ... Ferice de-acel care le culege-n calea sa si-si incununa fruntea cu ele! (Intorcindu-se iute) Iaca! ... fac si eu tirade poetica ca doctorul Leonard, cind vorbeste de trecut. Nu cumva m-aude cineva? ... la virsta me sa duc dorul ... nebuniilor? eu, o baba cuminte ... (Oftind) Caci sint baba ... n-am incotro face ... si cuminte ... (zimbind) de nevoie. (Se apropie de camin) Opt ore ... ce-a patit doctorul meu de-ntirzie? ... focul pilpiie voios in camin, masa de concina e gata, fotoliul sau ul asteapta cu bratele-ntinse ... (Cu grija) Sa nu i se fi-ntimplat ceva! ...E lunescu afara ... poate c-a cazut undeva, bietul batrin; caci are mania sa umble tot pe jos, si la 60 de ani picioarele-s cam nesigure, cam ... cu narav; ele te rastorn usor. Bine-as face sa trimit un fecior ca sa-l caute de nu s-a troienit la vrun colt de ulita.

(Cind voieste sa sune clopotelul, se aude la usa din fund vocea doctorului, zicindL "Brrrr!")
Concina - Scena 01
Concina - Scena 02
Concina - Scena 03


Aceasta pagina a fost accesata de 2015 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.