Coradini

Coradini

de Vasile Alecsandri



Coradini ( pe care il pun in randul mortilor, fiindca de la 1848 el s-a facut nevazut) era nascut in Moldova, din o mama romana si dintr-un tata italian. Natura fina, crestere buna, spirit, imaginatie, talente nimic nu-i lipsea.
Dupa ce isi indelini studiile la Florenta si in Francia, dupa ce la varsta de 18 ani el lua parte la evenimentele Poloniei din 1830, dupa ce facu mai multe voiagiuri prin statele Germaniie, Coradini intra in Moldova, precedat fiind de un volum de poezii franceze: Les chants du Danube. Petrecerea sa in Iasi contribui la raspandirea ideilor noua si a principiilor civilizatoare in societatea fostei capitale si negresit influenta lui ar fi fost mai folositoare daca el ar fi scris in romaneste toate operele literare ce compunea cu o inlesnire prea mare in limba franceza. Insa, desi manuscrisele lui devenisera numeroase in cativa ani, compatriotii lui nu cunosc din ele decat doua ode, una pentru disrobirea tiganilor, tiparita in Foaia stientifica, si a doua in Spicuitorul moldo-roman, institulata Lumanarica. Un singur articol in romaneste a iesit de sub pana lui si a aparut intr-un calendar; articol plin de verva, ce purta in frunte cuvintele: Hai la vorba!
Ce s-au facut atate apoezii, romane, cugetari care umpleau conturi intregi de hartie pe masa lui Coradini? Ce a devenit el insusi? Dumenzeu stie! caci eu, care am trait cu dansul intr-o stransa legatura de amicie, n-am putut afla nimic de la 1848 pana astazi, cu toate cercetarile ce am facut despre el in deosebitele mele calatorii.





Coradini


Aceasta pagina a fost accesata de 2393 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.