Harta razasul - Scena 01

Harta razasul - Scena 01

de Vasile Alecsandri


Persoane
Harta Razasul
Bursuflescu
Lunceanu, primar
Tarsita Garofeasca, vaduva
Mariuca, tinara taranca
Un lacheu

(Scena se petrece la mosia Bursufleni.) (Teatrul reprezinta o livada, cu casa boiereasca in fund printre copaci. in stinga actorului, un gard cu o portita. in dreapta, o laita sub un copac.)

Scena 1


Bursuflescu (in halat si cu fes cusut pe cap): Placut e de a fi proprietar pe o mosie cumparata ieftin, dupa imparteala paminturilor!... Nu te mai ingrijesti de legea rurala si, daca natura te-a inzastrat cu darul poeziei, poti in toata linistea sa te hirjonesti cu muzele... Iaca eu, de pilda, Anastasi Bursuflescu, m-am nascut poet si cred ca m-ati cetit si chiar admirat ades in calendare... Am facut multe ode la Anul Nou, citeva cintice de amor si un sir de satire piparate in contra guvernului... Acum m-am retras la mosia mea, la Bursufleni, ca sa respir aerul cimpiei, sa visez sa ma alint si sa-mi caut amorul... (in taina.) Caci sint inamorat de vecina mea, d-na Tarsita Garofeasca, o vaduva nurlie, care a binevoit a primi ca sa-si schimbe numele gradinaresc de Garofeasca in acel armonios de Bursufleasca... O astept chiar azi de dimineata sa vie ca sa ne cununam aici, in castelul meu, si am dat de stire primarului, domnului Lunceanu, ca sa-si aduca registrul si sa ne uneasca dupa legea cea noua... Ba inca l-am mai poftit ca, odata cu registrul, sa aduca si pe Tarsita de la mosia ei... Ah! ce zi fericita pentru mine! am sa cunosc in fine deliciurile casatoriei... Trebuie insa ca sa ies cu plin inaintea miresei, sa o primesc cu o poezie improvizata ad-hoc... Ian sa cerc.

(Se primbla pe scena inspirat si declama:)

Asteptind a mea mireasa cu-o nespusa nerabdare, Simt ca singele meu ferbe, ca pe frunte ma fac ros... Inima me bate... bate ca... ciocanul... pe-o... caldare, si ca-n ea rasuna, cinta un glas dulce de... cucos!

(Se aude un cintat de cucos peste gard.)

Tronc! iar mi-a spariet muza, cucosul dracului!... in toate zilele imi turbura visurile cu tipetul lui ragusit, parca l-ar pune inadins Harta Razasul, vecinul meu, ca sa cucurigeasca, tocmai cind vreu sa pun mina pe o rima. (Catra public.) Cica hreanul are la radacina un verme care il roade, eu am pe un razas! pe jupinul Harta... (Aratind in stinga.) Iata casa lui, cole... numai gardul ne desparte... sintem vecini! (Cu amar.) Cunosc eu multe vecinatati suparatoare, d-apoi ca asta a me nu se afla alta mai nesuferita.

(Se aude din dosul gardului Harfa cintind.)

Ian auziti-l... Nu pot trai linistit de raul lui; cind ii sar cinii peste gard, de-mi maninca pasarile; cind mojicul isi intinde rufele cele strenteroase pe spini, sub ochii mei; cind isi scapa vaca in gradina mea... Ce sa mai spun?... I-am propus sa-mi vinda razasia lui, ca sa scap de el... Unde!... mi-a cerut cit dracu pe tatasau... a simtit, hotul, ca am nevoie de el si ma tine de nas... (Ascultind.) Nu mai aud nimic... a fi iesit de acasa... Sa-mi urmez poezia. (Declama:)

Ah! cum sa-mi potolesc focul? Ah! spune-mi, ce-o sa ma fac?

Cind amorul fara mila imi tot zice...

(Se aude dupa gard glasul lui Harta, strigind: "Tio, malac!". Furios.) Malac!... Ei! nu mai e de suferit. (Striga:) Harta!... Bade Harta...

Harta razasul - Scena 01
Harta razasul - Scena 02
Harta razasul - Scena 03
Harta razasul - Scena 04
Harta razasul - Scena 05
Harta razasul - Scena 06
Harta razasul - Scena 07
Harta razasul - Scena 08
Harta razasul - Scena 09
Harta razasul - Scena 10
Harta razasul - Scena 11
Harta razasul - Scena 12
Harta razasul - Scena 13
Harta razasul - Scena 14
Harta razasul - Scena 15
Harta razasul - Scena 16
Harta razasul - Scena 17
Harta razasul - Scena 18
Harta razasul - Scena 19
Harta razasul - Scena 20


Aceasta pagina a fost accesata de 2240 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.