Paraponisitul

Paraponisitul

de Vasile Alecsandri


Cinticel comic

Cintat de d-nul Millo, pe Teatrul din Bucuresti.

Paraponisitul (intra pe scena foarte posomorit, se primbla oftind, se opreste in fata publicului, clatina din cap si apoi zice): Cu dreptu-i?... frumosu-i?... Toata lumea in slujba, afara decit mine!... Apoi sa nu fiu paraponisit?... ba sa fiu... si sint!...

Sint paraponisit
Caci ma vad parasit,
Nemetahirisit
si neschivernisit...
De n-as fi procopsit,
De n-as fi prahtisit.
Nimic n-as fi gasit
De pretinderisit;
Dar sint gramatisit
si sintagmatisit.
Patriot, iscusit
si chiar buiurdisit...
Deci fiind parasit,
Adiaforisit,
Fiind chiar blendisit,
Sint paraponisit!

si poate ca n-am dreptate!... Adica, ma rog, de ce sa se hraneasca o multime de trintori, pe linga albine, din mierea budgetului si eu sa fac zimbre deoparte?... Au doar nu-s si eu pamintean simpatriot?

N-am mai slujit eu tarii?... Mi-i plin sinu de atestaturi... Iaca... (Scoate un teanc de hirtii.) Iaca tescherele si din vremea turcilor si din vremea rusilor si din vremea nemtilor... Tot cu pajure imparatesti... Poftim de ascultati (deschide o hirtie si citeste): "Pol oca icri tescuite, 30 dramuri saciz..." Nu-i asta. (Deschide alta hirtie.) "Mai intii nu lipsesc a cerceta despre intregimea fericirei." Nici asta... Mi-am uitat ochelarii si nu vad bine... dar telos pandon, iaca dovezi gospod despre destoinicia mea. Am avut a face cu imparati, eu Nae Postuleanu, care daca n-am si decoratii, este ca nu mi-au dat, si cu toate aceste nu pot gasi o slujbulita cit de mica in patria mea!... Cu dreptu-i? frumosu-i? Am alergat, m-am rugat!... as! Vorba ceea: geaba vii, geaba te duci, nu mai rupi niste papuci... Pe la toate ministeriele mi s-a raspuns ca indata ce va fi un loc vacant... Ce, Doamne iarta-ma! loc vacant?... ca pe toata ziua se deschid locuri noua, incit s-ar putea crede ca tara romaneasca e locuita numai de amploiati.

Avem prefecti
si sub-prefecti.
si arhitecti
Foarte perfecti.

Avem notari,
si arhivari,
si chiar primari,
Buni carturari.
si casieri,
si ingineri,
si grefieri,
si consilieri,
si prezidenti,
Vit-prezidenti,
si permanenti,
Toti exelenti.
Avem bujori
De perceptori,
si preceptori,
si controlori.
Judecatori,
Silvicultori,
Espeditori,
si conductori.
si inspectori,
Sub-inspectori
si inspectori
De inspectori,
intr-un cuvint
Romanii sint
Toti candidati
De amploiati.

(Oftind.) Toti, toti afara de mine!... Cu dreptu-i? frumosu-i?... Bine, daca as fi fost vreodata opozant, intaleg sa fiu catatricsit, cu toate ca nici atunci nu s-ar cuveni... dar, in sfirsit, sa zicem... insa martur mi-i sfintu mucenic Evdochim, ca desi m-am abonarisit la masa paraponisitilor, nu vra sa zica ca m-am lepadat de hristoitie, ca m-am zavergisit, ca m-am facut ena mu che ena su cu corifentii tarafului, caci nu-i fac haz.

(Arie finala din "Chirita in provincie")

Unul tot zice ca-i tabachere
Plina, ticsita de un tabac,
Ce multor nasuri de-nalte sfere
Poate sa vie curind de hac.

Altul, in mina cu-o pana seaca,
Striga ca-i singur brav pe pamint,
si ca e gata resbel sa faca
Cu lumea-ntreaga, cu mori de vint.

Altul pretinde ca-n Romanie
Soarele-Unirei el l-a aprins
si cit i-abate sa nu mai fie,
Sufla si-ndata soarele-i stins.

Altul se plinge ca tara pere,
Ca tot progresul a stat pe loc
De cind el nu mai e la putere
Ca sa-l conduca... intr-un noroc.

Altii in visuri de inaltare
Se pling deoparte cu ah si vah!
Ca mereu sufar de-o boala mare...
Caci tronul tarii le sta-n stomah.

Eu unu, slava Domnului! sint ferit de asemine zaiflic, dar nu pot sa nu patimesc, cind ma vad lepadat ca un vatrar in lunile de vara... Cu dreptu-i? frumosu-i?. .. De unde am fost ce-am fost, sa ajung a fi ce sint!... si asta cind?... Cind toti romanii sint deopotriva dinaintea budgetului, cind toti au dreptul prin urmare a se-ndulci de el... Ah! ah! nu mi-ar fi ciuda incalte daca n-as fi om pacinic si cu sevas catra maimarii mei, dar asa, stau deoparte si nu ma amestec niciodata in filonichiile de la masa paraponisitilor... Iaca de pilda aseara:

Unii dintr-insii cereau reforme,
Reforme-n toate ca din topor;
in procedura, in legi, in forme,
Chiar in sistemul reformator.

Altii cu fata posomorita,
Oftind mult jalnic, le raspundea
Ca-n tara noastra nepregatita
Orice reforma e forma rea.

Zicind ca-n lume toate se schimba,
Unii cu hapca cereau schimbari
in institutii, in scoli, in limba,
in starea tarii... si-n alte stari.

Altii atunce, cu-nfiorare
Schimbindu-si fata, strigau mereu,
Ca din schimbare tot in schimbare
Binele-adese se schimba-n rau.

Unii contr-altii porniti de moarte
Vrind sa se-arate buni patrioti,
Cu vorbe groase se luptau foarte
si-si dau porecle de patri-hoti.

Dar unii si-altii se acordara
intr-o unire si intr-un rost
Ca toate-ar merge bine in tara
Ei dac-ar prinde cite un post.

Postu saracul... el te ingrasa, el te slabeste, el e tinta celor mai multi din crestinii nostri, si zau! nu stiu daca in ziua de astazi ei se tin de postu mare si de postu Sin-Petrului, dar stiu ca se tin grapa de postu sin-Budgetului... Dovada ca fiecare cetatean are hambitionul sa se jertfeasca pe altarul patriei, facindu-se roata la carul statului, precum se zice... Un car cu mii de mii de roti, cum sa nu mearga bine si rapide? Tocmai de aceea si eu unul as vrea sa ma fac roata, caci ma simt cu schite sanatoase, mai cu seama de cind am luat lectii de limba cea noua, de la vestitul dascal kir Trifonius Petringelus. Mi se impu... tase ca n-as cunoaste slovele latinesti si troposul obicinuit astazi prin cancelerii. (Scoate o hirtie.) Va rog sa judecati daca m-a procopsit indestul kir Trifonius Petringelus. (Citeste:)

"Petitiune sau petitione, sau peticiune, dupa placerea ministrului.

Esselenta!

Asa precum Pronia providentiale a aprins o noua constelatiune pe celui Romaniei ce-i zic Conventiune sau Conventione, sau Convenciune... tot dupa placerea Esselentiei-voastre... la care cu deplin respept am avut proeres a-i aduce a mea profunda conside ratiune, tione sau ciune, precum uzul obicinuit cere; nu mai nitel asa precum eu am fost etern devotat Guvernului ocirmuirei, precum Esselentia-voastra poate lua o pliroforitiune din atestatiunele alaturate pe linga aceasta suplicanta peticiune, conform uzului acelui constitutionale din mai sus deja zisa respeptiva Conventione; asa precum iarasi am fost unul din corifentii liberalismosului si m-am indulcit in profundul sufletului de serbusca... ba, de serbarea regimentului constitutionale, dati-mi voie sa ieu permisiune a-mi recomenda meritele pe altarul patriei spre a fi integrat in vreun cerbiciu public, unde, cu ceilalti ai mei simpatrioti, sa am si eu slava glorioasa a ma ingiuga la carul Statului cu deplina amoare patrioticeasca si iubire de patrie, cu care rog pe Esselentia-voastra a recepe asiguraciunea incredintarei a profundei consideratiuni cu care am onoare a ma confesa al Esselentieivoastre cel mai apt intru actiunea la care veti ordona ca sa fiu ordonat.

Umilit si respectiv cerb. "Nae Postuleanu".
Fost amploiat al ocirmuirilor trecute."

Ei?... ce ziceti?.. . spuneti drept, ca nu ma supar de laude... Cunoasteti multe condeie carele sa poata izvodi asa de tunturliu?... Ei!... mi-ti crede? N-am catartosit insa a izbuti ca sa ma rinduiasca secretar la vreun minister... Cu dreptu-i?... frumosu-i?... Apoi sa nu fiu paraponisit?... ba sa fiu... si sint!

Sint paraponisit,
Caci ma vad parasit,
Nemetaherisit,
si neschivirnisit.
De n-as fi procopsit,
De n-as fi prahtisit,
Nimic n-as fi gasit
De pretinderisit;
Dar sint gramatisit,
Sint sintagmatisit,
Patriot, iscusit,
si chiar buiurdisit.
Deci fiind parasit,

Adiaforisit,
Fiind chiar blendisit,
Sint paraponisit.

(Se duce mahnit si oftind.)


(Cortina cade)
Paraponisitul


Aceasta pagina a fost accesata de 2951 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.