Gura-casca om politic

Gura-casca om politic

de Vasile Alecsandri


Cinticel comic

Cintat de d-nul Millo, pe Teatrul din Bucuresti.

(Teatrul reprezinta un salon.)

Gura-Casca (intra cu un aer misterios, cauta impregiurul lui, merge ie asculta pe la usi, apoi se opreste si zice tainic publicului):

stiti una? rau! orizonul politic s-a posomorit!... Acum o saptamina au venitara la mine varul Ghita Tremurici cu nenea Scarlat si mi-au spusera la ureche ca trebile s-au incurcatara astfel incit ei sint hotariti a fugi la Mehadia... (Ojtind.) Care vra sa zica, iar bejanie!!

Eu unul ma tem
si tremur si gem,
Caci orice zaresc
Face de racesc,
si orice aud
Face de asud.
Cind privesc pe sus,
Vad nori spre apus,
si alt nor cumplit
Catra rasarit.
Iar cind cat pe gios
Vad toate pe dos
Mergind tot spre rau,
De ma-nfior, zau!

Apoi da! cum n-or merge trebile anapoda, daca nime n-a voit sa m-asculte?... Nu le-am spus-o de o mie si mai bine de ori?... le-am strigat chiar in Camera: "Deschideti-va ochii... fiti cu chibzuiala... aveti tact politic... etc." Asa! vorba ceea: vintul bate, cinii latra... si acum asa e ca am ajuns de malul ripei? (in taina.) Ati aflat ce s-a intimplat la Pitesti, si la Mizil, si la Cucu si mai cu seama la Podul-Iloaiei? Ei! apoi da! sa marturisim intre noi, fara spirit de partida, putea sa nu se intimple? Era vederat lucru, consecinta fatala, dar neaparata, cum zice nenea Scarlat... Ca si cu granicerii cei doi... stiti... ce dracu! oameni sint si ei... Adica greu era sa se fi luat niste masuri economicoase pentru ca sa se faca lucru musama?... sa nu se sparie o lume-ntreaga! A cui e vina? Nu le-am spus-o la timp?... dar m-au ascultatara?... Asa si cu impozitele... Eeee! pre ghiojghioare; m-a asigurat varul Iancu Titirfichi ca se pregateste un proiect de biruri de pe alta lume, de pilda:

Bir pe haine... hainarit;
Pe ciubuce... fumarit;
Pe tigare... tigarit;
Pe cravate... strengarit;
Bir pe nas... borcanarit;
Bir pe pungi... buzunarit;
Bir pe foi... gogosarit;
Bir pe boi... bir boieriti

Nu-i destul atita... Se mai vorbeste de o dare ce a sa se aseze pe cuvintul de patrie, adica sa se plateasca cite o letcaie, de cite ori s-a pronunta acest cuvint. inteleg ca cu un asemene impozit ne-am plati curind de toate milioanele ce datorim, dar atunci au sa se caliceasca o multime de cetateni carii traiesc numai cu patria in gura. (Oftind.) Care vra sa zica: calicie pe linga bejanie!

inca una... mai rau!... Orizonul politic e si mai posomorit!... Am vesti sigure de la Braila... Iaca un ravas de la un negustor semandicos, Burtaverdescu, care-mi scrie ca turcii... (in taina, cu spaima.) Turcii sint peste Dunare!... Ei! Asa-i c-am patit-o? si asta pentru ce? pentru ca nu m-au ascultatara... in zadar am rostit: "Nu intindeti sfoara prea tare... Nu va intindeti mai mult decit plapoma... Nu inmultiti armata, caci se inmultesc datoriile si se jigneste integritatea Imperiului otoman... che ta lipa..." Asa! ca si cind le-as fi grait turceste; m-au luat la trei parale, s-acum na! ca ne trezim cu turcii peste Dunare!

Osmanlii si bostangii
Au sa curga mii de mii.
Ah! aman, aman!
Sa ne puie un chiulaf
Sa faca tara pilaf,
Ah! aman, aman!
Iar noua sa ne dea zor
Ca pe vremea turcilor,
Aht aman, aman!
Sa ne duca-n Beligrad,
si de-acolo-n tarigrad.
Ah! aman, aman!
Ca s-ajungem cafegii,
Ciubuccii si cichirgii.
Ah! aman, aman!
si de unde-am fost boieri,
Sa fim robi la ieniceri.
Ah! aman, aman!

Eu, unul, mai bine sa mor sau mai bine sa fug... pentru ca asa rusine de cind sint n-am patit. Ah! ah! care vra sa zica: robie pe linga bejanie si calicie!... stiti d-voastra ca indata ce s-a aflat de una ca aceasta s-au intors optzeci de mii de corabii de la gura Dunarei, care veneau sa-ncarce pine de la noi? Optzeci de mii! Hait, s-a dus si comertul tarei!

D-apoi sa videti alta. (Merge de cauta la usa, apoi zice oterindu-se.) Rau de tot! Orizonul politic e posomorit cit un pasa mahmur... Nemtii, austriacii sint peste hotar!! Am aflat-o chiar acum de la curierul nemtesc... Eeeei! Poftim! colac peste pupaza... Ce mai ziceti? Nu v-am proorocit-o? Prostul cel de varu Sandu Napoila tot ii da: "Unde mergem?" Iaca unde mergem... bob numarat... ritos lucru!...

in zadar am ofticat cu vorba, ba inca am si scris-o in gazeta... nu stiu care: "Cerul politic e amenintator!... sa privighem cu atentiune linga altarul patriei, sa avem ochii deschisi spre frontiere, sa ne ferim mai cu seama a departa de la cirma statului pe unii oameni capabili, ca nenea Scarlat, caci puterile garante... Conventiunea... Constitutiunea... che ta lipa. Timpurile sint grele, politica Europei, asa s-asa... Trebuie dar, ca adevarati patrioti, sa chibzuim, sa combinam, sa dregem, sa inchipuim si iarasi sa combinam, sa inchipuim... che ta lipa." Asa! Eu am scris, eu am citit. Mi s-a intimplat si mie ca unei cucoane Casandra din vechime, care tot proorocea si nime nu-i baga in seama spusele. Ba inca ce? Berbantii m-au poreclitara fel de fel: unii mi-au zis Gura-Casca; altii Macovei-cap-de-post; altii banul Ocupcic, fiindca mi-e groaza de ocupatiuni straine... Fie! dar acum asa-i ca s-au implinit zisele mele? Asa e ca ne aflam cu nemtii la spate, peste hotar?

(Arie "Ah du lieber Augustin")

Neamtul are iara
Sa vie in tara,
Cvartir sa ne ceara
Pe iarna si vara.

Neamtul in putere
A sa ne ocupe,
Sa ne ceara bere
si snitel si zupe.

Neamtul prin saloane
A sa-si deie aer.
Boieri si cucoane
Au sa joace staer.

Iar'noi, patriotii,
Cu mici si cu mari,
S-ajungem cu totii
Husari si caprari.

Poftim, va inchipuiti pe mine, Nae Giscanescu, imbracat husareste, cu nadragi strimti si cu chivera? Ama! frumos m-a prinde. (Oftind.) Ah! ah! care vra sa zica si caraghiozlic pe linga celelalte pacate! si toate aceste, iarasi va intreb, pentru ce? Numai si numai pentru ca nu m-au ascultatara!

Iaca, de pilda, alaltaseara, nu mai departe, m-am intilnit cu oarecine intr-o casa, un personagiu profund, si i-am zis: "Nene, stii una? Rau! Orizontul politic e posomorit ca un paraponisit fara slujba." (Imiteaza o convorbire tainica, gesticulind ca si cind ar vorbi la urechea altuia, si esprima in fizionomia lui cind o multamire, cind o importanta ridicula.)

- Cum?

- Nenea Scarlat imi scrie de la Mehadia ca rusii... Rusii sint peste Prut!

- Aoleo!

- Fara doar si poate. Am dovezi! (Arata o scrisoare.) si ...

- E cu neputinta ... esti in eroare.

- Ba ma iarta ... Rusii... (sopteste in taina.)

- Da bine, cum crezi ca Europa? ...

- Europa? se vede ca nu citesti ziarele noastre si gazetele straine. Cum e starea politicei noastre? Atita te-ntreb: cum sta politica europeana? Prusia si cu Austria au terminat resbelul lor?

- Terminat.

- Bun! Francia s-a retras de la Mexico?

- Retras.

- Bun! Americanii se ucid ca mustele?

- Adica ... acum au incetat...

- Ma rog, nu ma intrerupe. Craiul Camehameha a perit de gilci?

- stiu eu?

- Ba nu, sa-mi raspunzi.

- Ei! fie.

- Acum alta. Asa e ca Italia vrea numaidecit sa mearga la Roma?

- Vrea.

- Asa e ca Englitera nu are destul bumbac?

- Asa.

- Asa e mai cu seama ca pe nenea Scarlat l-ati dat.afara din slujba?

- Da bine, ce are a face?...

- Ba nu, spune, adevar e?

- Ei! asa... asa... insa...

- Apoi daca toate aste-s asa cum le zisei, nu am nevoie sa insir mai multe. Cine nu-i orb vaza si priceapa... Eu unul mi-am facut datoria de am aratat pericolul. (Minios.) Zica-mi lumea Gura-Casca, Macovei cap-de-post, palavragiu.. nu-mi pasa! (induiosindu-se.) Constiinta-mi e curata si limpide ca luna si stelele. Am spus adevarul... Am avut curagiul chiar cu pericolul libertatii... si chiar poate a vietei mele. (isi sufla nasul tare.) Deie Dumnezeu ca sa ies minciunos, insa pana atunci si nici atunci nime nu mi-a scoate din minte ca orizonul politic e posomorit!

De aceea ma tem
si tremur si gem,
Caci orice zaresc
Face de racesc,
si orice aud
Face de asud.
Cind privesc pe sus
Vad nori spre apus,
si alt nor cumplit
Catra rasarit.
Iar cind cat pe jos,
Vad toate pe dos,
Mergind tot spre rau
De ma-nfior, zau!

(isi stupeste in sin si iese foarte posomorit.)

(Cortina cade.)
Gura-casca om politic


Aceasta pagina a fost accesata de 3158 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.