Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 01

Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 01

de Vasile Alecsandri


Actul 3


(Acelasi decor; pe paretele din fund insa este aninat portretul sultanului, in locul celui al imparatului Necole)


Scena 1
Hirzobeanu, Evghenidis, Viteazovici, Neamus (dau impregiurul unei mese, in mijlocul scenei), Lipicescu (scrie la alta masa, mai in fund, in stanga)

(Consiliu de ministri)

Hirzobeanu: Arhon postelnice Evghenidis, arhon polcovnice Viteazovici si chiar dumneta, arhon aga Neamus, v-am poftit din poronca domneasca ca sa v-adunati aici, dumneta ca marele postelnic, dumneta ca loctiitor de ghenerar militiei si dumneta ca prezident Divanului domnesc, pentru ca sa chizbuim niste masuri intalepte in niste trebi vajnice a ocarmuirii ... Imi pare rau ca n-au venit si vornicul Protipendescu, logofatul Dreptatii, precum si arhon visternicul, pentru ca sa fie Sfatul in complect.
Neamus: Marele logofat ii zaif ... il doare stomahul.
Hirzobeanu (razand): Ii cam lacom logofatul.

(Toti rad)

Evghenidis: Cat pentru marele vistiar, ii dus la Voda cu prinosul obicinuit.
Hirzobeanu: Dar, stiu; cu ploconul banesc votat mariei-sale de Obsteasca obicinuita Adunare, pentru parinteasca pbladuire ... ke ta lipa.
Toti: Se cuvine ... se cuvine.
Hirzobeanu: Dar ... se cuvine; nici vorba nu-i ... Acum, boieri dumneavoastra, sa-ncepem lucrarile. Avem de regularisit trii predmeturi simandikoase: predmetul ocnelor, predmetuu jidanilor si predmetul tinerilor bonjuristi, care, precum stiti, si-au ridicat nasul prea sus de la o vreme-ncoaci.
Viteazovici: Eu sint militar, boieri dumneavoastra ... sint rapide la treaba ... Cred dar c-am putea-n doua cuvinte sa resularisim aceste trii predmeturi.
Toti: Cum?
Viteazovici: Ii vorba de ocne, de jidani si de bonjuristi? ... Hai sa bagam in ocne atat pe bonjuristi, cat si pe jidani ... si pasol.
Toti (razand): Ar avea haz.
Hirzobeanu: Asa ar avea ...  dar nu se poate ... Sa vorbim serios ... In priivirea ocnelor, iata cum sta pricina: Kir Zaharachi, in tovarasie cu Leiba Kana, propun sa cumpere otcupul ocnelor pe 5 ani, cu pret destul de folositor pentru hazna; insa ei cer agiutori de la stapanire pentru inlesnirea caratuii sarii la Dunare si la Prut; cer adica sa li se posvoleasca a lepada bani prin sate, pe la tarani, cat or gasi de cuviinta, iar guvernul sa obligarisasca pe locuitori a face caratura pentru acei bani.
Evghenidis: Cunosc pe Zaharachi; el ii simpatriotul meu de la Saranta eklisia, om cu stare si cu hristoitie ... Nu-i place sa obijduiasca pe saraci; prin urmare, eu sint de parere sa-i invoim cererea.
Hirzobeanu: Dar daca n-or vrea taranii sa priimeasca bani si s-or improtivi?
Viteazovici: Oi merge eu insumi cu soldatii de i-oi sili ... Eu sint militar, nu stiu multe.
Neamus: Mojicul nu poate sa zica ba, cand poronceste guvernul.
Hirzobeanu: Care vra sa zica, boieri, incuviintati?
Toti: Dar, dar; se cuvine...
Hirzobeanu: Nastasachi, gata-i anaforaua catra Voda in predmetul sarii?
Lipicescu (aducand o hartie): Iat-o, exelentia-voastra.
Hirzobeanu: S-o iscalim dar, boieri.
Toti: S-o iscalim.

(Boierii subsemn)

Lipicescu (in parte): Is indulciti cu sare, ca moronul ... Zaharachi i-au presarat in belsug s-asteapta rezultatul in salonul de-alature, impreuna cu Leiba Kana.
Hirzobeanu (dand hartia lui Lipicescu): Na, arhon satrari, pune-i numarul.
Neamus: Lipicescule, un ciubuc.
Lipicescu (in parte): Mie-mi poronceste? (Se face ca nu aude, si merge la masa din fund)
Neamus: Lipicescule, ada-mi un ciubuc.
Lipicescu (pe scaun, in parte): Spatarii nu-s ciubuccii.
Hirzobeanu: Nastasachi ... n-ai auzit? ... surd esti?
Lipicescu: Ba nu-s surd ... dar niic ciocoiul nimanui.
Hirzobeanu (in parte): Ce-au spus? ... Hmm! au inceput a sa obraznici si el. (Tare si cu un aer poroncitor) Un ciubuc indata.
Lipicescu (merge incet la usa din fund, o deschide si striga): Un ciubuc pentru domnul prezident Divanului. (Apoi se intoarce iar la masa, dupa ce a iesit putin cu anaforaua)
 Hirzobeanu: Boieri dumneavoastra, am pus la cale ocnele si cred ca tot asa de lesne ne-om intalege s-in predmetul jidanilor ... Stiti ca este a sa orandui comisii spre cercetarea vagabonzilor s-a sa lua masuri pentru a-i scoate din tara ... Stiti ca numarul jidanilor creste pe toata ziua ... Norodul au inceput a sa-ngriji de asta navalire; bonjuristii striga ca guvernul ii vandut jidanilor ... Ce credeti dumneavoastra ca-i de facut intr-un caz atat de vajnic? ... Binevroiti a va rosti pe rand si ritos.
Viteazovici: Eu sint militar, nu stiu multe ... Rau-i rau, binele-i bine; raul trebuie starpit!
Neamus: Starpit, dar! ... caci navalirea jidanilor in Moldova ii mai primejdioasa decat toate celelalte navaliri de dusmani care-au trecut peste tara noastra ... Tatarii au venit si s-au dus! ... Turcii au venit si s-au dus! ... Nemtii cei cu coada au venit si s-au dus! ... Chiar rusii pravoslavnici au venit si s-au dus! ... Jidanii insa vin si raman, si prind radacina, si se plodesc ca vermii, si se-ntind pe latul si pe lungul Moldovii ca o picingina otravita...
Evghenidis: Asa este; insa...
Neamus: Priviti in ce hal au agiuns Iasul! ... Ulita Mare, Targul-de-Sus, Targul-Cucului, Sfanta-Vineri, Podul-Vechi, Pacurarii si insusi Tatarasii, Tatarasii, pe unde nu se pomenea tipenie de Iuda, astazi sint inghesuiti de litfe pangarite ... Asemenea toate orasele Moldovii; asemenea satele ... tot ii prada lor...
Viteazovici: Asa este; insa...
Neamus: Pretutindeni ei se-mprastie ca locustele s-aduc cu dansii toate naravurile cele mai vitioase; fanatismul, talharia, camata, apriga lacomie de bani, ura de crestini, necuratatenia, putoarea si boalele! ... Ei hrapesc negotul din mana romanilor, ei otravesc locuitorii cu bauturi falsificate si corump firea blanda a poporului.
Evghenidis: Asa este; insa avem s-un mic numar de familii vechi de jidani, nascuti si crescuti intre noi, si care nu se cuvine sa-i punem in rand cu vagabonzii din Galitia si de peste Prut ... Ei sint jidanii pamanteni, nu litfe straine...
Neamus: Intr-un cuvant, jidanul ii un element marsav si dusmanesc de care imparatiile cele mari si puternice a Rosiei si Austriei cata a sa disbara; alungandu-l la noi. Sa urmam si noi pildei lor daca ne doare inima de soarta Moldovii ... Sa-i alungam si noi de la noi.

(Un arnaut aduce un ciubuc lui Neamus)

Viteazovici: Asa este; insa voi face si eu o observatie...
Hirzobeanu: Fa, arhon polcovnice; insa pan-a nu incepe, nu metahirisiti, boieri, tigane mununate de la Viena? Mi le-a adus Gaetan Miculi, inadins.
Toti (afara de Neamus): Bucuros.

(Aprind tigari)

Neamus (voind sa fume, gaseste ciubucul astupat; examina imameua, descopere in ea o hartie rasucita si o scoate): Ce dracu-i in imamea de nu merge? ... Ii astupata? ... Ce-i asta? ... o hartie bagata-n ea? (Desfasura hartia si citeste in parte) "Exelentia-voastra! o sma de 2000 de galbini va asteapta la mine la cantor, daca veti apara pe jidani astazi la Sfat ... iscalit: Leiba Kana" (Vorbit) Asa? ... Apoi se schimba treaba.
Evghenidis: Dumnealui, arhon aga Neamus, au grait ca un Dimostenes...
Neamus: Adica nu eu ... V-am rostit cele ce-am cetit intr-un jurnal bonjurist ... Cat pentru mine, n-am nici o ura-n contra jidanilor...
Evghenidis: Nu-s si ei oameni?
Neamus: Oameni dar! ... si, ca oameni, fapturi a lui Dumnezau! ... si, ca fapturi a lui Dumnezau, sint fratii nostri! ... Oare legea crestineasca iarta ca fratele sa prigoneasca pe frate? ... Nu, dimprotiva, ea ne povatuieste sa ne iubim unii pe altii, sa ne-agiutam unul pe altul, sa-mpartim panea si haina cu aproapele nostru ... Ce rau fac bietii jidani ca se-ncalzesc si ei la soarele Moldovii? ... Nu-i acest soare destul de mare, destul de ferbinte, destul de stralucitor, ca sa-ncalzasca si sa lumineze pe toti de laolalta, fie crestini, fie jidani? ... S-au zis ca ei sint fanatici? ... Este oare-o crima de-a urma cu fanatism preceptele religiei sale?
Hirzobeanu: Ei! ... prea departe mergi cu-ndurarea, arhon aga.
Neamus: Se sparie Moldova de-nmultirea elementului jidovesc? ... Care Moldova? ... poporul prost! ... insa oamenii procopsiti, care s-au adapat la izvorul economiei politice, nu trebuie oare sa se bucure cand vad ca se-mpoporeaza campiile goale ale tarii? ... Se mai adauge multe si mai multe, dar toate fara temei; caci jidanul ii harnic, econom, industrial, comertant, si prin el, numai prin el, are sa-nfloreasc-n viitori negotul patriei noastre.
Hirzobeanu: Si nu uita, arhon prezident, ca dar averile lor nasc o multime de protesuri, care sint mana ramului dicanicesc...
Neamus: Prin urmare, eu sint de parere sa departam de noi orice gand de prignire-n contra acestui neam atat de interesat ... asta ... atat de interesant, vroiam sa zic...
Hirzobeanu: Limba gresind, adevarul spune.
Evghenidis: Eu voi tratarisi un punct de videre mai politic, ca unul ce sint postelnic. Imi pare lucru greu, si chiar primejdios, de-a lua masuri in contra jidanilor, mai intai pentru ca ei au toti banii in mana lor, si daca ei ar parasi Moldova, Moldova ar ramanea saraca ... Al doile, pentru ca cu asemine masuri am supara pe aghentia nemtasca ... Cei mai multi dintre jidani sint suditi; prin urmare, nu ne putem atinge de dansii ... Boieri dumneavoastra, Moldova, are ministri, are Domn, are Obsteasca obicinuita Adunare; dar mai are si pe domnul aghent si pe gheneral consul al maiestatii-sale imparatului Rosiei, protectorul nostru ... Ministrii si chiar Domnul sint ades obligati a pleca fruntea dinaintea vrointii consulilor... si dar politica cere ca sa priimim cu bratele deschise tot ce ne vine din Rosia si din Austria, fie jidan, fie holera.
Viteazovici: Adanc ai vorbit, arhon postelnice ... Esti un Metternich, un Neselrod, si eu ma unesc cu parerea dumnitale. Eu sint militar...
Hirzobeanu: Dar; nu stii multe ... nici macar ca insusi ofiterii dumnitale de pe granita dau drumul tartanilor sa navaleasca-n tara.
Viteazovici: Ofiterii mei sint intalesi cu ispravnicii dumnitale ... insa as vrea sa cunosc si opinia dumnitale, arhon vornice. Dumneta, care, sint citeva saptamani, te-ai rostit dinaintea lui Voda in contra jidanilor, vad cu mirare c-acum pastrezi o tacere ... cam ...
Hirzobeanu: Eu? ... Nastasachi, ad-aici besacteua cea noua.

(Lipicescu aduce din cabinet o besecte s-o depune inaintea lui Hirzobeanu)

Viteazovici: Cum? ... iti tii opinia-nchisa, ca sa nu zboare?
Hirzobeanu: Precum zici ... Boieri dumneavoastra! ... Asara, tarziu, doi zarafi cunoscuti au venit in cabinetul meu si mi-au inchinat aceasta besactea, zicandu-mi: "Va rugam, exelentie, sa priimiti acest dar din partea noastra, a jidanilor ... nu insa pentru ca sa ne sprijiniti mani la Sfat, ci numai si numai ca sa nu ziceti nimica..." (Deschide besecteua) Priviti, boieri, aici sint o pareche de sfesnice de aur si trii pungi, cuprinzand fiecare cate-o mie de galbini ... Prezentul ii frumos ... asa-i?
Toti: Prea frumos!
Hirzobeanu: Asadar ... iata opinia mea in predmetul jidanilor ... Ati vorbit cu totii de minune in favorul lor ... Stau acum si ma gandesc: daca mie mi s-au platit asa de scump pentru ca sa nu graiesc, ce-au trebuit sa va plateasca dumneavoastra pentru ca sa deveniti advocatii lor si sa vorbiti cu-atata elocventa!
Viteazovici si Evghenidis: A! ... protestarism...
Hirzobeanu: Prin urmare, domnilor ministri, sinteti de parere ca sa lasam oe jidani in pace, nu-i asa?
Toti: Dar, dar, sarmanii ... sint oameni buni, oameni cinstiti, oameni darnici...
Hirzobeanu: Fie! ... M-asteptam la raspunsul dumneavoastra ... Nastasachi, ada anaforaua catra Voda in predmetul jidanilor.
Lipicescu (aducand o hartie): Iat-o, exelentie.
Evghenidis: Cum? ... era chiar gata?
Hirzobeanu: Te miri? ... Binevroiti a o iscali, boieri; si tu, Nastasachi, sa duci besacteua asta zarafilor inapoi...

(Boierii subsemn,)

Lipicescu (strangand besecteua la sand, cu dragoste, in parte): Cum? ... Vorba-i ... Atunci s-agiunga ei! (Duce besecteua in camera din stanga; apoi se intoarce de ia anaforaua, in parte) Ma duc sa bucur pe Leiba Kana, cole-n salon, si sa ma capat cu vro cateva fisicuri. (Iese prin fund in salon si se intoarce peste putin, numarand vro 4 fisicuri in palma)
Hirzobeanu: Ce ne mai ramane-acum de tratarisit? ... Ha! ... predmetul bonjuristilor. Boieri dumnevoastra, observarisit-ati de catva timp ce avant au luat tinerii intorsi din Ghermania si Franta?
Viteazovici: Bonjuristii? pantalonarii?
Evgheidis: Un avant revolutionar, asupra caruia consulul au trimes mai multe note...
Neamus: Si care-mi pare de natura a ingriji serios pe-un guvern intalept ca al nostru. Las' ca ei ne tratarisesc pe noi, cei mari, cei simandicosi, fara nici un sevas; dar si catigorisesc fara nici o sfiala actele stapanirii. Cu critica-n gura si cu pistolul in mana ei pretindarisesc sa formeze opinia publica-n tara Moldovii, s-astfeli au inceput a raspandi groaza in sufletul amploaiatilor.
Viteazovici: Trebuie-nfranati!
Hirzobeanu: Trebuie ... insa cum? Ei sint duelgii, nu se tem de nimica, tin frateste-mpreuna si-s in stare sa faca o revolutie ... s-apoi is toti ficiori de boieri.
Viteazovici: Eu sint militar, arhon vornice ... nu stiu multe ... imi ieu soldatii cu mine si ...
Hirzobeanu: Si speli putina ...

(Toti rad)

Viteazovici (atins): Arhov vornice ... am fost cu rusii la Varna!...
Hirzobeanu: Ai fost, dar n-ai luat-o ... Insa nu-i vorba de Varna ... Boieri dumnevoastra, vreti s-auziti lucru nostim? ... Ascultati raportul lui vit-aga ... Nastasachi, aice-i pitariul Slugarica?
Lipicescu: Asteapta de azi-dimineata la usa.
Hirzobeanu: Zi-i sa intre.

(Lipicescu deschide usa lui Slugarica s-apoi iese)

 

Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 01
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 02
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 03
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 04
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 05
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 06
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 07
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 08
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 09
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 10
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 11
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 12
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 13
Boieri si ciocoi - Actul 1 - Scena 14
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 01
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 02
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 03
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 04
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 05
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 06
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 07
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 08
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 09
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 10
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 11
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 12
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 13
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 14
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 15
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 16
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 17
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 18
Boieri si ciocoi - Actul 2 - Scena 19
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 01
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 02
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 03
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 04
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 05
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 06
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 07
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 08
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 09
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 10
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 11
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 12
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 13
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 14
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 15
Boieri si ciocoi - Actul 3 - Scena 16
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 01
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 02
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 03
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 04
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 05
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 06
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 07
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 08
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 09
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 10
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 11
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 12
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 13
Boieri si ciocoi - Actul 4 - Scena 14
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 01
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 02
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 03
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 04
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 05
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 06
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 07
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 08
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 09
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 10
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 11
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 12
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 13
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 14
Boieri si ciocoi - Actul 5- Scena 15
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 16
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 17
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 18
Boieri si ciocoi - Actul 5 - Scena 19


Aceasta pagina a fost accesata de 1458 ori.
{literal} {/literal} Are you looking for "xe88"? Check out xe88 The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests.